Οι εκλογές του 1926 στο Λοΐ
102 κάτοικοι ψήφισαν – οι 100 υπέρ του Πάγκαλου
Την Κυριακή 11 Απριλίου 1926, στο χωριό Λοΐ της Μεσσηνίας, οι κάτοικοι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εκλογικά στοιχεία, ψήφισαν 102 άτομα. Από αυτούς, οι 100 ψήφισαν υπέρ του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ μόλις 2 προτίμησαν τον Κωνσταντίνο Δεμερτζή.
Το Λοΐ συμμετείχε στη δεύτερη φάση των εκλογών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 23 νομούς, μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία.
Η ανακήρυξη της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας
Η εκλογική αυτή αναμέτρηση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας ταραγμένης πολιτικά περιόδου. Στις 25 Μαρτίου 1924, η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση της Βουλής ψήφισε την κατάργηση της Μοναρχίας και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, μετά την εθνική ήττα στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Η απόφαση επικυρώθηκε με δημοψήφισμα στις 13 Απριλίου 1924, και η χώρα εισήλθε σε μια νέα περίοδο, γνωστή ως Β΄ Ελληνική Δημοκρατία. Πρώτος προσωρινός Πρόεδρος ορίστηκε ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ενώ η κοινωνία συνέχιζε να είναι διχασμένη ανάμεσα σε βενιζελικούς και βασιλικούς, με έντονο φανατισμό.
Το πραξικόπημα του Πάγκαλου
Η νεοσύστατη Δημοκρατία αποδείχθηκε εύθραυστη. Στις 26 Ιουνίου 1925, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα και ανέλαβε την εξουσία. Παρότι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, τη διέλυσε, στις 4 Ιανουαρίου 1926.
Ο Κουντουριώτης παραιτήθηκε, αρνούμενος να νομιμοποιήσει την καταπάτηση των θεσμών. Ο Πάγκαλος προκήρυξε προεδρικές εκλογές και κατέθεσε ο ίδιος υποψηφιότητα. Με διάταγμα, όρισε αυστηρά ηλικιακά όρια (45–65 ετών) για τους υποψηφίους, αποκλείοντας έτσι πρόσωπα όπως τον Κουντουριώτη και τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.
Ο αντίπαλος χωρίς στήριξη
Μοναδικός αντίπαλος που πληρούσε τις προϋποθέσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, καθηγητής Νομικής. Αρχικά έλαβε στήριξη τόσο από βενιζελικά όσο και από αντιβενιζελικά κόμματα. Ωστόσο, λίγο πριν τις εκλογές, τα κόμματα απέσυραν την υποστήριξή τους και κάλεσαν σε αποχή.
Ο ίδιος ο Δεμερτζής απέσυρε επισήμως την υποψηφιότητά του μία ημέρα πριν την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, το όνομά του παρέμεινε στα ψηφοδέλτια.
Πανελλαδικά αποτελέσματα
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε δύο φάσεις: στις 4 και 11 Απριλίου 1926. Πανελλαδικά, ο Πάγκαλος επικράτησε με 782.589 ψήφους, ενώ ο Δεμερτζής έλαβε 56.126. Η νομιμότητα της διαδικασίας αμφισβητήθηκε.
Τα εκλογικά αποτελέσματα στον τέως Δήμο Αριστομένους
Στις 11 Απριλίου 1926, ημέρα διεξαγωγής της δεύτερης φάσης των προεδρικών εκλογών, οι κάτοικοι των κοινοτήτων του τέως Δήμου Αριστομένους προσήλθαν στις κάλπες.
Στο Λοΐ, 100 από τους 102 ψηφοφόρους επέλεξαν τον Πάγκαλο, καταγράφοντας ποσοστό 98%. Στο Στρέφι, το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο, με 83 ψήφους υπέρ Πάγκαλου και 0 ψήφους για τον Δεμερτζή.
Στον Αριστομένη, 84 από τους 88 ψηφοφόρους στήριξαν τον Πάγκαλο, ενώ στη Χάσταιμη, οι 64 από τους 68. Αντίστοιχα, στο Αβραμιού 179 προτίμησαν τον Πάγκαλο και 12 τον Δεμερτζή.
Στις υπόλοιπες κοινότητες καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα:
- Πολαίνα: 47 υπέρ Πάγκαλου, 2 υπέρ Δεμερτζή.
- Κυνηγού: 54 υπέρ Πάγκαλου, 3 υπέρ Δεμερτζή.
- Χαλβάτσου: 96 υπέρ Πάγκαλου, 7 υπέρ Δεμερτζή.
- Κουτήφαρι: 40 υπέρ Πάγκαλου, 1 υπέρ Δεμερτζή.
- Νεοχώριο: 33 υπέρ Πάγκαλου, 3 υπέρ Δεμερτζή.
- Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Βούταινα, όπου ο Δεμερτζής συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό του σε όλο τον δήμο με 30 ψήφους έναντι 56 του Πάγκαλου.